Obec Doudleby
Obecní úřad Doudleby

Z kroniky 2006 - 2010

Jste na stránkách obce Doudleby,
okres České Budějovice
Úvodní stránka » Stalo se » Kronika 2006 - 2010
Tisk stránky

Rok 2010______________________________________

Dětská vikariátní pouť

Dne 22. května se Doudleby staly poprvé v historii dějištěm dětské vikariátní pouti. Dva autobusy přivezly děti z celého Českobudějovicka do Plava a Dolní Stropnice, odkud musely dojít pěšky do Doudleb. V 11. 00 se konala v kostele dětská mše svatá za účasti pěti kněží a krásného hudebního doprovodu muzikantů z Borovan (housle, kytara, kontrabas). Po mši se přesunuly poutníci na sportovní hřiště a okolí, kde následovaly nerůznější hry, soutěže a také vystoupení folklorního souboru Radost z Kamenného Újezda.
Cesta poutníků ze Stropnice vedla přes Zadubí Dětská mše v kostele Dětská mše 2 Obecenstvo sleduje folklorní vystoupení Odpoledne na hřišti Připravené koláče

Stěhování sochy piety

Ve dnech 2. a 3. července proběhla v obci peněžní sbírka na pořízení kamenné repliky sochy Panny Marie Bolestné (piety) před kostelem. V pátek 31. července byl originál sochy za pomoci jeřábu a obecních brigádníků přestěhován z původního místo do kostela. Sochu slíbil vytvořit sochař Jan Švadlenka.
Jeřáb Využití jeřábu Nesení sochy V kostele

Putování po Doudlebech

V sobotu 4. září se konal první ročník soutěže putování po Doudlebech, kterou vymyslely a zorganizovaly Mirky Beranová, Caplová a Dušáková za podpory místních hasičů. Děti dle mapky obcházely jednotlivá stanoviště v obci, kde plnily nejrůznější dovednostní i vědomostní úkoly, např. mlýn (nošení pytlů), voják (střílení z pušky), artista (šplh), archeolog (skládání střepů), hudebník (zpěv), pekařka (pletení housek), škola, zdravotnice, rybáři, hasiči. Na závěr si děti opekly špekáčky v prostoru na stoce. Akce měla velký úspěch.
Mlýn Vojáci Hudebníci Zdravotnice Rybáři Hasiči Občerstvení na Stoce

Sochařské symposium

Ve dnech 9.-12. září se v prostoru nad sportovním hřištěm konalo dřevosochařské symposium. Čtyři sochaři pod vedením Jana Švadlenky vytvořili za pomoci motorových pil i ručních nástrojů několik moderních soch, které budou zdobit vybraná místa naší obce: „Modlitba“ před kostelem, „Zvonička“ na návsi v Doudlebech, „Kašpárek“ na zahradě mateřské školky, „Žena-lípa“ a největší „Muž a žena“ na Čapkově kopci.
Prostor symposia Zvonička a její autor Jan Švadlenka a Modlitba Kašpárek Muž a žena Žena-lípa V sobotu 26. října 2010 byly pak sochy za pomoci dobrovolníků a bagru pana Šmída rozmístěny po obci
Na Čapáku Na Čapáku 2 Bagr Z. Šmída Zvonička na návsi

Soutěž kuchařské tvorby z plodů podzimu

V sobotu 9. října uspořádala místní skupina Červeného kříže pod vedením Jaroslavy Rytířové soutěž o nejlepší pekařský výtvor z plodů podzimu. Celkem devatenáct místních kuchařek poslalo do soutěže nejrůznější štrůdly, koláče, buchty i slané zákusky. Během odpoledne přicházeli návštěvníci do zasedací místnosti obce, ochutnávali výrobky a přidělovali body nejlepším moučníkům, aniž by ovšem znali jejich tvůrce jménem. Vítězkami soutěže se staly Eva Chyňavová ( vítězný moučník rozkošník), Markéta Michalová (houbovec) a Ilona Lonsmínová (jablka v peřině).
Vystavené výrobky Degustace Degustace 2 Na soutěž přišli i nejmenší 1. místo získal Rozkošník Předávání diplomů Vítězky

Drakiáda

Již tradiční drakiáda se letos konala v sobotu 15. října.
Drakiáda v roce 2008 Beranovi 2009 Tomášek Nedorost 2009 V roce 2010

Volby do zastupitelstva obce

Volby se konaly 15. a 16. října 2010. Starostou zvolen znovu František Rytíř, místostarostou Zdeněk Šmíd.

Lampionový průvod v předvečer svátku sv. Martina

Novodobou tradicí se stal lampionový průvod pořádaný již po několikáté školou v předvečer svátku sv. Martina. Tento den, kdy skončila první světová válka (11. listopadu 1918 ), se na mnoha místech Evropy slaví jako den veteránů a památky válečných obětí. Na Čapkově mostě pak byly vystaveny dýně vydlabané do podoby strašidelných hlav.
Průvod Průvod po mostě Dýně na mostě Katka Tokarzová Paní učitelka Jánská s Filípkem

Rozsvícení vánočního stromu

V sobotu 12. prosince se konalo slavnostní rozsvícení vánočního stromu spojené se slavnostním požehnáním nové dřevěné sochy „Modlitba“ u kostela a zvoničky na návsi. Na závěr programu pěveckých vystoupení dětí a Doudlebanu bylo vypuštěno do vzduchu několik balónků plněných horkým vzduchem.
U kostela Požehnání sochy Modlitba před kostelem Před obecním úřadem Vystoupení dětí ze školky Nechybělo svařené víno Vypouštění balónků

Posezení pro seniory při harmonice

V sobotu 9. října se rovněž konala v kulturním domě ustavující schůze klubu seniorů. V neděli 13. prosince uspořádali pak důchodci společně s Červeným křížem posezení v kulturním domě s doprovodem heligonky.
Dámy Pánové Posezení pro důchodce 1 Posezení pro důchodce 2 Starosta z profilu

Rok 2009______________________________________

Obecní bál

Tradiční obecní ples v roce 2009 připadl na sobotu 14. března. K poslechu i tanci hrála skupina Variant. Ples jako vždy vynikal bohatou tombolou. Podíleli se na ní členové zastupitelstva i místní podnikatelé. Letos bylo možné vyhrát například odšťavňovač, gril, varnou konvici, vrtačku AKU, sadu pil, dva metry dřeva nebo poukaz do lázní.
Cedule s nabídkou tomboly Tombola Šatna Topení zajišťovaly propanbutanové hořáky Bavíme se Bavíme se Bavíme se Bavíme se Bavíme se Příprava na losování tomboly Losování tomboly

Hokejové utkání svobodných a ženatých

Tradicí je hokejové utkání svobodných a ženatých hokejistů na ledové ploše místního hřiště za příhodného počasí. Na utkání bývá upozorněno vyvěšenými plakáty, případně i hlášením obecního rozhlasu.
Ženatí obvykle zvítězí; nejinak tomu bylo, když v sobotním odpoledni 10. ledna 2009 vyhráli 10 : 5. Potom se jde utkání zapít do hospody, přičemž brusle a hokejky zůstávají odloženy na chodbě před vstupem do lokálu.
Brankář Michal Rytíř Diváci Družstvo svobodných ve žlutých dresech Hokejisté se sešli Jan Frýd, cesta na hokej Michal Beran Místní fanynky Na ledě Obouvání bruslí Oprava hokejky

Poražení lip u kostela

V dubnu 2009 nechal obecní úřad porazit čtyři vzrostlé lípy u kostela (stáří cca 110 let).
Kromě dlouho diskutovaného zlepšení výhledu na kostel byla jedním z důvodů i ochrana sochy P. Marie Bolestné před nevyhovujícím prostředím. Občané obce se tak rozdělili na dva názorové tábory – jedněm je líto zdravých stromů, druzí si chválí pěkný výhled na kostelní věž, která se tak stala opravdovou dominantou.
Lípy před poražením Lípy před poražením - jiný pohled Kostel vyšel ze stínu

Oslava výročí doudlebské školy

U příležitosti 350 let od první dochované písemné zmínky o škole a 150 let od vystavění prvního patra s druhou třídou (roku 1858) uspořádala základní škola oslavu – setkání bývalých žáků v kulturním domě v sobotu 20. června odpoledne. Ve vestibulu byla připravena výstava školních fotografií.
Během programu nejprve vystoupil Doudleban, pak děti ze školy s nacvičeným pásmem včetně sehrané pohádky. Historii školy stručně připomněl kronikář obce. Minikoncert vážné hudby předvedl manželský pár chalupářů z Doudleb č. 29 – Jan Páleníček (violoncello) a Jitka Čechová (klavír). Následovalo promítání filmu Zima (na původním kině) a Jihočeská romance. Nakonec měli přítomní hosté možnost prohlédnout si školu.
Oslavy se zúčastnila i bývalá ředitelka Olga Miksová a další bývalé učitelky.
Bývalé paní učitelky Cesta do školy na exkurzi, třetí zleva dlouholetá učitelka Olga Mixová Dámy poznávají své někdejší učebnice Exkurze školní třídy Exkurze v přízemí školy Obecenstvo program pozorně sleduje V obecenstvu nechybí ani budoucí školáci Výstava školních fotek Vystoupení kluků z místní školy

Výstava starožitností

U příležitosti posvícení, pouti a dožínek ve dnech 12. a 13. září 2009 uspořádal místní kronikář společně s V. Nutilem v zasedací místnosti obce výstavu starožitností, památek a kuriozit z Doudleb a okolí. Podle návštěvnosti a ohlasu soudě měla výstava úspěch. Její uspořádání přitom obec nic nestálo, bylo třeba pouze trochu spolupráce lidí.
Návštěvníci mohli v anketě hlasovat o nejzajímavější předmět. Největší úspěch tak měly slaměné boty pro vozku či kočího (zapůjčili Burdovi z Doudleb, první místo), betlém ze sýrového těsta a porcelánové dýmky (Burdovi ze Straňan, druhé a třetí místo). Dále se umístila kuchařka z roku 1827, sto let staré ženské sváteční šaty, džbán a korbele, kámen s plastikou lva ze 16. století (nalezený v základech stodoly v Doudlebech č. 8), tesařské nářadí (Martin Šnajdr z Komařic), staré čítanky, pastýřská trouba a stará kulma na vlasy.
Vítězný exponát Dýmka z roku 1909 Dýmky, razítka, knížky a svaté obrázky Návštěvníci výstavy Návštěvníci výstavy Plastika lva z 16. století Předměty zapůjčené místními hasiči Stará obecní cedule Starosta při vernisáži Starý džbán Stav na splétání provazů Tesařské náčiní z Komařic Tesařské nářadí Vernisáž výstavy Betlém ze sýrového těsta Zemědělské předměty

Bagrování řeky

Na přelomu září a října započalo Povodí řeky Malše bagrovat zanesenou část říčního koryta v prostoru nad jezem. Bagrování se provádí vždy jednou za několik let.
Bagrování Bagrování Cesta pro bagr
V letošním roce nás navždy opustili tito občané:
Jaroslav Toman, Straňany (64 let)
Jan Lonsmín, Doudleby (74 let)
Josef Paleček, Doudleby (77 let)
Hana Bohdalová, Straňany (55 let)
Zdeňka Šmídová, Straňany (82 let)
Ludmila Farková, Doudleby (80 let)
Narodili se:
Kateřina Tokarzová, Doudleby
Kateřina Juhaňáková, Straňany
Ondřej Šťastný, Straňany
Matěj Vrtek, Straňany
Tereza Chrtová, Straňany

Rok 2008______________________________________

Výročí Národní divadla v Praze

Dne 16. května se autobus našich občanů zúčastnil oslav 140. výročí položení základního kamene Národního divadla v Praze.
Kromě vystoupení Doudlebanu před budovou nové scény se mohli občané podívat během prohlídky i k základním kamenům a spatřit i ten náš – doudlebský s číslem 16. Je ovšem pravda, že patří k těm rozměrově menším. Zájezdu se zúčastnil i pan Miloslav Burda (Želibor), jehož předek (či spíše Želiborův potah) vezl společně s Vítem Menšíkem kámen z Doudleb přes Strážkovice do Budějovic.
Vystoupení Doudlebanu Kámen z Doudleb Doudlebáci obhlíží svůj kámen Starosta Rytíř s ředitelem Národního divadla

Masopust ve Strážnici

Ve dnech 28. až 30. června se doudlebský masopust opět blýskl na mezinárodním folkórním festivalu ve Strážnici. Již se tak stalo třikrát, poprvé tam jel masopust v roce 1973. Tentokrát jela růžičková i slaměná koleda a jedním ze tří vystoupení byla právě scénka setkání obou koled.

Výstava kronik a bible

Během dožínek a pouti se v sobotu a neděli 6.-7. září se konala výstava kronik a fotografií v zasedací místnosti obecního úřadu. Byla vystavena i zrestaurovaná Melantrichova bible zapůjčená ze Státního okresního archivu v Č. Budějovicích.
Dožínky se letos vyvedly za pěkného počasí.
Část věnovaná škole a školce Dušákovi Opravená bible ve vitríně Nálezce bible s dcerou Vladimír Nutil Návštěvníci Zikmundovi Návštěvníci

Kostel

Věž kostela získala letos novou fasádu. Nikoli žlutou, na níž jsme byli zvyklí, ale světle krémovou, neboť průzkumem starších vrstev fasády bylo zjištěno, že fasáda byla bílá.

Oprava sochy P. Marie Bolestné u kostela

V měsících srpnu až říjnu byla akademickou sochařkou Jitkou Malovanou z Prahy odborně opravena socha P. Marie Bolestné (piety) před kostelem. Restaurování bylo financováno z grantu Jihočeského kraje, o který požádala obec.
Sochu z mušlového vápence vytvořil v roce 1756 českobudějovický sochař Leopold Huber nákladem plavského sedláka Jana Hlacha a jeho manželky Rozíny, jak stojí zapsáno ve farní kronice. Povrch sochy však během 250 let obrostl mechem a lišejníkem. Socha byla nyní mechanicky a chemicky ošetřena i pomocí buničinových zábalů, hlava pak nově přidělána.
Výsledky z laboratoře potvrdily zbytky původní barevné polychromie, jež byla doplněna jemným odstínem z přírodních pigmentů. Barevně se zvýraznil také nápis na podstavci a v něm vytvořený latinský chronogram – 1756.
Před opravou Hlava Marie byla až doposud upevněna pomocí skoby V zábalu Po opravě

Nová kniha o Doudlebech

V letošním roce nechal obecní úřad vydat novou reprezentativní knihu o Doudlebech. Na její vydání získal grant od Jihočeského kraje v nebývalé výši 140 tisíc Kč. Celková cena se vyhoupla přes dvě stě tisíc, vytištěno bylo 1 000 kusů. Sestavením knihy byl pověřen místní kronikář Jan Šimánek, který k spolupráci na sepsání textu vyzval tři další historiky: Tomáše Sternecka, Romana Lavičku a Jiřího Havlice.
Publikace se skládá ze tří částí, jež nese i podtitul knihy: Historie, památky, tradice. K tomu se připojuje ještě kapitolka Krajina, která má funkci úvodu, a Současnost, která je zase závěrem celé knihy. Vzhledem k omezenému rozsahu a účelu knihy se pozornost autorů zaměřila na starší epochu; od zpracování moderního období bylo úmyslně upuštěno, aby tak zůstal námět pro další práci. Fotografie do knihy ochotně pořídila paní Renata Pourová, jednatelka tiskárny Herbia, kde byla kniha vytištěna.
Na obálku byl otištěn romanticko-nostalgický obraz MUDr. Pavla Vandase s motivem cesty na půlnoční. Podle jeho vlastního sdělení měly zobrazené osoby reálnou předlohu, pouze muž s houslemi je fiktivní. Publikace byla slavnostně představena za účasti všech autorů při rozsvícení vánočního stromku dne 6. prosince a každá domácnost obdržela jeden výtisk zdarma. I přes časovou tíseň, v níž kniha vznikala, se ji, jak doufám, podařilo vypravit, jak v odborné, tak i sličné podobě.
Aurogramiáda Kniha Doudleby

Zemřeli:
František Janeček, Doudleby (73 let)
Anna Petrová, Straňany (84 let)
Narodil se:
Jaroslav Sedláček, Doudleby

Rok 2007______________________________________

Větrná smršť

V noci z 18. na 19. ledna se celou Evropou prohnal větrný orkán. V naší obci sebral ze střech pár tašek, vyvrátil několik domovních vrat, zničil dřevěná vrata u brány na hřbitov a zlomil lípu před stavením čp. 41 ve Straňanech (u Eliášů).
Smršť vyvrátila vrata u kostela Vyvrácená lípa u Eliášů ve Straňanech

Rekonstrukce školy

Během školních prázdnin prošla rekonstrukcí doudlebská škola. Podle norem Evropské unie musely být zřízeny nové záchody a sprcha. Dolní třída byla upravena na tělocvičnu. Práce provedla firma Pavla Pitry z Doudleb.

Oprava věže a střechy kostela

Střecha kostela nad sakristií a presbytářem byla od října loňského roku, kdy ze začal opravovat krov, překrytá pouze plachtou a do kostela zatékalo. Na zdech se tak objevily mokré fleky. Poškození vzácných fresek v sakristii se částečně podařilo odstranit pomocí elektrických vysoušečů. Teprve během srpna se podařilo prostřednictvím kraje a senátora Tomáše Jirsy získat chybějící prostředky a střecha mohla být překryta krytinou.
Generální opravou prošla i kostelní věž. Na ní získala farnost dotaci 1 milion Kč od ministerstva kultury, obecní úřad přispěl částkou 340 tis. Kč. Koncem srpna vyrostlo kolem věže lešení a během září a října byl po 298 letech opraven krov, který byl doslova v havarijním stavu. Krov byl namísto dosavadních prejzů překryt taškami. Plechové pobití lucerny nahradila kvalitní měď, věž tak pozměnila svůj dosavadní vzhled. Výdaje na celkové opravy kostela se v roce 2007 vyšplhaly na 1,6 mil. Kč.
Zpráchnivělé Lucerna s cimbály hodin Špička věže Krov věže po opravě Lešení na věži Lucerna věže byla pobita červeným plechem Pohled z kostelní věže

Dračí lodě

Dne 7. července se v Purkarci nad Vltavou konala soutěž „dračích lodí“. Již podruhé se ji zúčastnili zástupci z naší obce, letos dokonce dvě družstva. Družstvo starších skončilo na pátém místě z 31 mužstev. Podnět k účasti dal Josef Pokorný, který z Purkarce pochází.

Nová hasičská stříkačka

Dne 10. října převzal Sbor dobrovolných hasičů Doudleby novou techniku od zástupců firmy ZAHAS pořízenou z prostředků Jihočeského kraje a obce Doudleby – elektrocentrálu Honda a přenosnou motorovou stříkačku FPN 10-1000. Novou motorovou stříkačku předvedl sbor v ne­děli 4. listopadu odpoledne za hojné účasti občanů v Doudlebech Na Stoce. Zároveň si protrénoval použití pěny při hasebním zásahu.
Nová motorová stříkačka Na novou stříkačku se přišla podívat řada doudlebských občanů Hasiči v akci Petr Beran v akci Hašení pěnou

Internet

V letošním roce byl v obci zapojen bezdrátový internet, o nějž projevila zájem řada domácností. Užívání internetu je již samozřejmou součástí života mladé generace.
V roce 2007 zemřely:
Anna Axlerová, Doudleby (74 let)
Hana Plachá, Straňany (61 let)
Narodilo se 10 nových občánků:
Tomáš Nedorost, Straňany
Klára Jabůrková, Doudleby
Hana Dušáková, Straňany
Eliška Caplová, Doudleby
Vojtěch Beran, Doudleby
Simon Plachý, Straňany
Matouš Chrt, Straňany
Lukáš Bravenec, Straňany
Jiří Klor, Straňany
Veronika Beranová, Straňany

Vítání občánků

Anička Gajdošová s rodiči Klárka Jabůrková s rodiči Mirka Dušáková Vojtíšek Beran s rodiči Simon a Veronika Plachých Noví občánci s rodiči Noví občánci s rodiči Noví občánci s rodiči Noví občánci s rodiči Rodinní příslušníci Rodinní příslušníci Vystoupení děvčat z mateřské školy Vystoupení děvčat z mateřské školy Vystoupení děvčat z mateřské školy

>Rok 2006______________________________________

Sněhová kalamita

Začátek roku přivítala sněhová kalamita. Dne 3. ledna napadlo tolik sněhu, že něco takového pamatovali jen staří občané – v časech před druhou světovou válkou. Po celý leden pak trvaly třeskuté mrazy, takže na konci ledna zamrzlo koryto Malše a po více než deseti letech se dalo opět na řece bruslit. Následkem zátěže sněhu vznikly velké polomy ve všech lesích na jihu Čech. Také majitelé místních lesů měli po celý rok plno práce s odklízením dřeva. I obecní úřad nabídl občanům ke koupi dřevo z obecních lesů. Letošní zima byla prý nejdelší od roku 1926. Mrazy a sněhová pokrývka trvaly do konce března a ještě 11. dubna napadlo hodně sněhu.

Výstava fotografií Jiřího Plachého

Tradiční masopust 26. února byl zpestřen výstavou fotografii Jiřího Plachého ze Straňan, které pořídil o loňském masopustu. Vernisáž výstavy na obecním úřadě se konala v sobotu před masopustem. Jak se autor sám vyjádřil, chtěl výstavou vzdát hold všem, kteří se podílejí na udržování této tradice. Jedna z fotografií na ukázku:
Masopust

Oslavy 110 let hasičského sboru

V letošním roce oslavili naši hasiči 110 let své existence. V pátek 23. června se konala v kulturním domě slavnostní schůze. Zahájily ji děti z místní základní školy předvedením pohádky. Starosta sboru Martin Michal ve svém projevu stručně připomenul historii sboru za celou dobu jeho existence. Schůze se jako hosté zúčastnili hasiči z Doudleb nad Orlicí, okresní starosta hasičů Václav Žižka a další občané naší obce. Po schůzi následovala volná zábava za poslechu harmonikáře Ladislava Chyňavy.
V sobotu odpoledne pokračovaly za horkého počasí oslavy pořádáním hasičské soutěže v Doudlebech na Stoce. Zúčastnila se jí též družstva z Plava, Římova, Krasejovky, Nového Vráta, Hodějovic a Doudleb nad Orlicí.
Průvod družstev vyšel od budovy nově opravené hasičské zbrojnice. Vpředu jeli koně pana Smolíka z Besednic a táhli starou doudlebskou stříkačku z roku 1896. V průvodu nechybělo ani staré hasičské auto oddílu z Krasejovky. Do pochodu vyhrála kapela Lipenka. Součástí byla i soutěž o železného hasiče, který dokáže provést zásah sám co nejrychleji. Diváci také zhlédli ukázku zásahu profesionálních hasičů při autonehodě. Večer hrála na Stoce skupina Drazda Band, potom následovala diskotéka. Oslavy se hasičskému sboru vydařily podle představ.

Doudlebský výběr

Pěkné počasí provázelo i letošní dožínky. Jejich největším zpestřením bylo vystoupení „Doudlebského výběru“. Místostarosta Rytíř splnil svůj slib z loňských dožínek a dal dohromady čtyři páry tanečníků, kteří dlouho před dožínkami pilně nacvičovali. Za doprovodu kláves Jiřího Klora a zpěváků Miroslava Lexy a Zdeňka Zdrhy předvedli pásmo doudlebských tanců a písní. Vystoupení vyvolalo vřelý ohlas. Znovu vystoupil Doudlebský výběr při tradičním rozsvícení vánočního stromku.
Nástup Vystoupení Výběru Zpěváci Tanec Tanec Divákům se líbilo

Komunální volby

Ve dnech 2.-3. června se konaly volby do Poslanecké sněmovny a 20.-21. října komunální volby. O kandidování do obecního zastupitelstva nebyl velký zájem, podařilo se sestavit pouze sedmičlennou kandidátní listinu. Složení budoucího zastupitelstva bylo tudíž známé už před volbami.
Nové zastupitelstvo má následující složení:
Václav Beran, Kateřina Burdová, Václav Douda, Vanda Doudová, Jiří Klor, František Rytíř a František Špulka.
Složení se tak převážně nezměnilo, z bývalého zastupitelstva již znovu nekandidovali Josef Bohdal a Šárka Bakotová. Josef Bohdal působil v obecním zastupitelstvu od roku 1990 a od roku 1994 vykonával tři volební období funkci starosty. Podobně jako jeho otec se tak zařadil k nejdéle působícím představitelům místní samosprávy v historii obce.
Novým starostou byl zvolen František Rytíř, místostarostou Václav Douda.
Volby do zastupitelstva obce 2006 Volby do zastupitelstva obce 2006 Volby do zastupitelstva obce 2006 Volby do zastupitelstva obce 2006 Volby do zastupitelstva obce 2006 Volby do zastupitelstva obce 2006

Výstavba

Letos byla dokončena výstavba deseti řadových bytů ve Straňanech nad mateřskou školou. Stavbu provedla firma Swietelsky. Do konce roku se obecnímu úřadu podařilo prodat polovinu bytů.
Řadovka v roce 2007 Řadovka v roce 2008

Historický nález bible

Na sklonku listopadu přinesl Vojtěch Vrtek na obecní úřad krabici se starou poškozenou knihou, kterou našel ve svém domě č. 46 ve Straňanech (dříve u Běhunků). Po bližším ohledání bylo zjištěno, že jde o českou bibli vytištěnou v Praze v roce 1570 u nakladatele Jiříka Melantricha z Aventina.
Na rozpadlých kožených deskách byl štítek starý zhruba 80-100 let s označením „z Doudleb“. Na zadní přídeští knihy zapsal jeden z prvních majitelů několik pamětních událostí, jež se tehdy staly v jižních Čechách. O sobě prozradil pisatel jen tolik, že působil v roce 1576 jako farář v Bošilci u Veselí nad Lužnicí. Bible se dříve běžně dědily a prodávaly, za josefinských reforem na konci 18. století se knihy ve větší míře rozšířily i mezi venkovské obyvatelstvo. Kdy se dostala bible do naší obce, se už asi nikdy nedozvíme.
Kniha byla předána do Státního okresního archivu v Č. Budějovicích k odborné opravě a uložení.
Stav před opravou Ilustrace David a Goliáš Ilustrace k stvoření světa Přídeští knihy s pamětními zápisy Restaurátorka v Státním okresním archivu ČB Bible po opravě

Diamantová svatba

Diamantovou svatbu (60. výročí sňatku) si 9. dubna připomněli František a Anna Šimánkovi z Doudleb č. 30 (Ameriky).
Diamantoví snoubenci v kostele Diamantoví snoubenci přebírají gratulace Diamantová svatba v hotelu Klor
V letošním roce se narodily:
Aneta Bostlová, Straňany
Anna Gajdošová, Doudleby
Zemřeli:
MUDr. Pavel Kalný, Doudleby
Marie Zíková, Straňany (75 let)
Marie Hadová, Straňany (91 let
Jan Paleček,  Doudleby (86 let)
Nahoru